El Pla de recerca sobre la trumfa de qualitat andorrana realitzat per l’Associació de Pagesos i Ramaders amb l’ajut del Govern d’Andorra i el patrocini de la BPA ha estat desenvolupat del 2008 al 2011 amb l’objecte de diversificar l’agricultura amb propostes reals que esdevinguessin:
- Un complement a la renda per a les explotacions agràries.
- La producció de productes d’alt valor afegit obtinguts mitjançant tècniques respectuoses amb el medi ambient i la salut de les persones.
- La posada en el mercat d’una gamma de productes originaris del país.
Cinc van ser les parcel•les d’assaig que es van seleccionar per representar les diferents condicions del territori andorrà. Aquestes estaven localitzades a les parròquies de Canillo, la Massana, Ordino, Sant Julià de Lòria i Escaldes-Engordany.
Es van avaluar un total de 25 varietats entre les que es trobaven les tres cultivades tradicionalment al país: Kennebec, Institut de Beauvais i Red Pontiac. Les proves tècniques van ser completades amb degustacions per determinar el grau d’acceptació del possible consumidor i amb proves culinàries, realitzades amb l’inestimable ajut d’importants restauradors del país, per determinar les prestacions davant les diferents tècniques de cocció. Una vegada determinades les trumfes que satisfeien els requisits plantejats, l’assaig es va centrar en la millora del rendiment.
Durant el temps que ha durat l’estudi s’ha donat molta importància a la formació tant en els aspectes tècnics i culturals relacionats amb el cultiu, com en els aspectes sanitaris. La finalitat era proporcionar la màxima autonomia als productors interessats, a la vegada que augmentar la seva professionalització.
Les característiques de les parcel•les del país aconsellen la realització d’una producció d’alta qualitat que es gestioni amb un gran respecte pel medi ambient a través del seguiment del màxim d’exigències d’aquelles plantejades per a la producció ecològica. L’objectiu és posar en valor el producte local i la qualitat. És a favor d’una producció d’alta qualitat i respectuosa amb el medi ambient que s’han desenvolupat els protocols de cultiu.
La darrera etapa de l’estudi s’ha centrat en la identificació i definició de tots els processos, instal•lacions, maquinàries, equipaments, recursos, etc., per posar a punt una estructura de comercialització on els productors són els grans beneficiaris de la cadena de valor dissenyada.
L’inici de l’activitat de Sabors i Aromes d’Andorra SA com a societat productora es considera per part de l’Associació de Pagesos i Ramaders del Principat d’Andorra com una prova de l’assoliment dels objectius que s’havien plantejat en el Pla de recerca sobre la trumfa de qualitat.