Assolits amb èxit els objectius de la segona campanya del Projecte de cooperació veterinària a Uganda i la República Democràtica del Congo. El veterinari del Departament d'Agricultura del Govern d'Andorra i Coordinador del Projecte, Sr. Jesús Muro Figueres, ha comptat durant la passada estada amb tres veterinaris membres del SEFaS (Servei d'Ecopatologia de Fauna Salvatge, de la Facultat de Veterinària de la Universitat Autònoma de Barcelona) i un estudiant de 5è de veterinària de la mateixa facultat.
Per segon any consecutiu ha tingut lloc el Projecte de Cooperació Veterinària. El període ha estat del 15 de gener al 18 de febrer.
Les zones d'actuació han estat les àrees limítrofes amb els Parcs Nacionals de M'Gahinga Gorilla (Districte de Kisoro), Selva Impenetrable de Bwindi (Districte de Kanungu), Queen Elizabeth (Districte de Kasese) i per primer cop el Parc dels Virungas (RDC).
A més de comptar amb la presència del veterinari del Departament d'Agricultura i coordinador del projecte, Sr. Jesús Muro Figueres, han intervingut sobre el terreny tres veterinaris membres del SEFaS (Servei d'Ecopatologia de Fauna Salvatge, de la Facultat de Veterinària de la Universitat Autònoma de Barcelona) i l'estudiant de 5è de veterinària de la mateixa facultat Victòria Ticó Rivera.
A nivell local han intervingut els membres de la M'Gahinga Community Development Organisation (Kisoro), de la Conservation Through Public Health, del Ministeri d'Agricultura i Pesca del Govern de la República d'Uganda, del Laboratori Central Veterinari d'Entebbe, de l'Oficina de Vectors Diseases i veterinaris locals contractats per la ocasió.
En total han intervingut 14 persones (entre tècnics de laboratori i veterinaris).
Aquest any s?ha proporcionat assistència a 547 ramaders de 66 pobles diferents.
S'han obtingut mostres de sèrum i de sang total per analitzar: Febre Aftosa, Llengua Blava, Brucel·losi, Tuberculosi, Babesiosi, East Coast Fever, Trypanosomiasi, Anaplasmosi, Cowdriosi, Febre Q, Neosporosi i Fasciolosi.
S'han agafat mostres fecals representatives de totes les espècies, per avaluar la prevalença parasitària i adequar els tractaments efectuats.
S'han esterilitzat 35 gossos (25 mascles i 10 femelles). S'han vacunat 214 gossos en front la ràbia i a més s'han desparasitat per via oral i parenteral, i identificat mitjançant collars de vinil. S'han deixat vacuna i tractaments per a 1850 animals més.
Per primer cop s'ha intervingut a RDC, concretament a la zona del Mont Tshiaberimu, dins del Parc Nacional dels Virungas, on hi ha una població residual del goril·la de muntanya (17 individus) greument amenaçada per la consanguinitat, la manca de recursos tròfics, les malalties, els paranys dels furtius i els conflictes armats.
Els plans per RDC incloïen classes teòriques i pràctiques per als estudiants de veterinària de la Universitat Catòlica de Graben (Butembo).
Malauradament solament hem pogut portar a terme les classes teòriques i una petita part de les pràctiques, ja que greus problemes de seguretat ens van obligar a abandonar la zona d'actuació.
Està previst, dins d'un conveni amb la Universitat de Graben, que a partir de 2012 hi realitzarem dues estades anuals, d'una setmana cadascuna, amb l'objectiu de proporcionar coneixements actualitzats en matèries com són la cirurgia, la parasitologia i les tècniques de diagnòstic. Inclouran pràctiques de camp dins de l'àmbit d'actuació de la CTPH.
També, i per primer cop, hem agafat mostres d'animals salvatges (concretament búfals) per a l'estudi de malalties compartides amb els bovins i ovins domèstics (brucel·losi, tuberculosi, febre aftosa, helmints, paparres).
En total hem capturat 12 exemplars, de diferents grups del Parc Nacional Queen Elizabeth.
El Projecte ha estat possible gràcies a la subvenció atorgada pel M.I. Govern d?Andorra; l'APRA (laboratori portàtil per a parasitologia), Bomosa Andorra (500 collars identificatius de vinil), Laboratorios Ovejero España (1000 dosis de vacuna antiràbica i 500 tabletes de Praziquantel), Prosan Lleida (1000 dosis de vacuna antiràbica), Clínica Veterinària Prat de la Creu (1 pulsioxímetre), Laboratorios Intervet Schering-Plough (15000 dosis de vacuna Newcastle i 100 dosis de vacuna antiràbica).