L'Associació de Pagesos i Ramaders organitza -gràcies a l'ajut atorgat al foment de la formació agrària del Govern d'Andorra- un curs sobre sensibilització amb seguiment a l'ensinistrament de gossos d'atura per conèixer i desenvolupar hàbits i pautes de comportament bàsics del gos i recursos per ensinistrar-lo correctament.
Tradicionalment, els gossos d'atura eren utilitzats en la vigilància diürna dels ramats a la zona dels Pirineus i a tot els indrets visitats durant la transhumància.
Des de fa un temps, l'evolució del pastoreig cap a la conducció del bestiar seguint un itinerari predeterminat de zones tancades -per exemple amb fil elèctric- ha motivat un desús dels gossos amb aquesta finalitat. Tanmateix, la falta de recursos de personal a les explotacions ramaderes posa de relleu la idoneïtat de reprendre aquesta eina de treball eficient com a recolzament de la tasca del ramader.
La falta d'hàbits i coneixements pel que fa a l'ensinistrament dels gossos, motiva la necessitat de recuperar les estratègies bàsiques sota una òptica actualitzada mitjançant una adequada formació. Amb la finalitat de retrobar l'equip de treball perfecte, l'Associació de Pagesos i Ramaders del Principat d'Andorra amb el suport de l'ajut atorgat per al foment de la formació agrària del Govern d'Andorra organitza una formació per:
Conèixer i desenvolupar hàbits i pautes de comportament bàsiques cap al gos.
Conèixer un sistema de treball pel correcte ensinistrament del gos.
Per assolir amb èxit els objectius fixats, la formació es realitzarà en tres sessions dilatades en el temps per afrontar els diferents contextos que marquen l'activitat ramadera:
1a Sessió A meitat de juny, quan encara el bestiar no ha pujat a la muntanya.
2a Sessió Cap a la tardor, quan els ramats baixin de la muntanya.
3a Sessió A l'hivern, durant el període d'estabulació.
Per assolir els objectius fixats, la formació compta amb l'experiència formativa de l'Escola canina Yeleen de Navarra i del seu titular, el Sr. Fermín Ainzúa, un expert en el tema.