Les 14 varietats de trumfes assajades van ser escollides entre algunes de les varietats de cicle curt actualment emergents. No intentant-se trobar una patata "per a tot", es va realitzar una selecció de diferents varietats en funció dels diferents destins culinaris, sempre tenint com a referència les demandes del mercat. Aquestes van ser les següents:
Les varietats es van assajar en unitats experimentals que van respectar un marc determinat de plantació i les proves i analítiques dels tubercles obtinguts es van realitzar sobre la producció de les mates centrals, on la competència era amb la seva mateixa varietat i no existia l'efecte "marge".
Els paràmetres analitzats (nombre de tubercles, pes, matèria seca, presència de malalties...) permetran determinar els punts forts i febles de cada varietat en els diferents llocs de producció i plantejar l'estratègia de cultiu per a la següent temporada.
Els resultats s'havien de completar amb la reacció del "consumidor" al sabor d'aquestes varietas. La degustació tècnica, on es va tastar una selecció de 9 varietats, va implicar el tall de les patates en cubs per a evitar el seu reconeixement per part dels degustadors i la cocció d'aquests en un forn de convecció durant 15 minuts a 120ºC de temperatura. Aquesta avaluació, portada a terme pels mateixos productors i alguns dels restauradors del país, va ajudar a determinar les varietats millor valorades.
Actualment, aquests restauradors estant sotmetent les varietats a les diferents metodologies de preparació culinària per a determinar la seva versatilitat o idoneïtat a certs tractaments.
Les diferents varietats es podran observar durant la Fira d'Andorra la Vella, on s'exposarà una petita mostra de cadascuna i on el tècnic del projecte, amb els seus 20 anys d'experiència amb la patata arreu del mon, ens ajudarà a a atendre a les persones interessades.