El Curs bàsic d'apicultura pretén respondre a la demanda d'un gran nombre de persones que sent un interès especial per les abelles i l'obtenció de productes apícoles.
Si bé la primera edició es va dirigir als membres apicultors de l'Associació, les segona i tercera edició es van obrir al públic en general (apicultors i no apicultors) amb l'objecte d'apropar el món de les abelles i els seus productes a tots els interessats en un intent de rendir homenatge a uns insectes importantíssims pel medi ambient i l'agricultura, i que en aquests moments travessen una difícil situació a tot arreu.
Durant el curs es preveu tractar tots els aspectes que, en un principi, són bàsics per afrontar una activitat apícola raonada:
1r L'ABELLA DE
- El poble de les abelles: classificació sistemàtica, tipus d'individus, biologia (esquelet, aparell respiratori, sistema nerviós, sensorial i secretor).
- La casa de les abelles (tous i bresques), l'alimentació (mel, pol·len, melat, aparell circulatori, digestiu i excretor), la subdivisió del treball, el llenguatge de les abelles, la batalla dels mascles.
- La reproducció i la cria de l'abella: aparell reproductor, vols nupcials, posta i cria d'ous, naixement i maduració.
- Evolució de la colònia: l'eixamenament, la colònia òrfena.
2n el material apícola
- Tipus de tous: rústics, racionals o mobilistes.
- Estris i equips: material per a les visites (indumentària i utensilis) i material per a l'extracció dels productes apícoles.
3r
- Assentament de l'abellar.
- Treballs apícoles: utilització d'estris i tasques a realitzar.
- Control i recollida d'eixams, multiplicació de colònies i selecció bàsica (cria de reines bàsica).
- Higiene, profilaxi i principals malalties.
4t ELS PRODUCTES DEL RUSC
- Tipus de productes: mel, pol·len, gelea, cera, pròpolis i verí (composició, característiques, extracció, envasament, conservació i aplicacions).
5è Normativa apícola
- Normativa andorrana.
- Explotacions apícoles: normativa espanyola.
- Sanitat animal: normativa europea i espanyola.
- Producció ecològica: normativa europea sobre la producció i les característiques de la mel.
- Mels de qualitat: algunes marques de qualitat espanyoles.
Desitgem que aquesta nova edició es valori, com ja va passar amb les anteriors, de forma satisfactòria i cobreixi les expectatives de tothom.