L’apicultura andorrana compta a partir del 20 de setembre de 2012 amb una reglamentació específica per ordenar el sector. El Reglament estableix els criteris bàsics de regulació i desenvolupament de l’activitat apícola a Andorra, definint les obligacions de les explotacions apícoles i establint les normes d’identificació, de maneig i de prevenció a aplicar.
Si bé l’activitat apícola al Principat està, fonamentalment, orientada a l’autoconsum, és necessari disposar d’unes mínimes normes d’ordenació del sector per garantir la sanitat i la seguretat de les colònies i dels productes obtinguts.
El reglament és aplicable a tots els titulars de les explotacions agràries que disposen d’abelles entre els seus animals de renda i als propietaris d’arnes dins del país, sent les obligacions legals més destacables del text les següents:
- La identificació individual de cadascuna de les arnes.
- La senyalització dels abellars.
- La possessió d’un Llibre de Registre Apícola.
- L’aplicació dels programes sanitaris pertinents.
- La presa de mesures davant els apiaris abandonats.
- La transhumància.
- La importació i l’exportació.
Es pot consultar el text complet a l’apartat de Legislació.