La realització de Curs bàsic d’apicultura ja està de nou a l'abast de totes les persones interessades en l'apassionant món de les abelles i en la possibilitat d'explotar una apiari des d'una vessant responsable amb les abelles, el medi natural i les persones. Aquesta formació, organitzada per l'Associació de Pagesos i Ramaders amb el suport de Banca Privada d'Andorra, s'impartirà a la seu de l'APRA durant el mes de febrer.
El Curs bàsic d'apicultura, impartit per la Comissió d’Apicultura de l’Associació de Pagesos i Ramaders, es dirigeix a tots els apicultors, aficionats i persones interessades en el món de les abelles i els seus productes per oferir-los els coneixements i les pautes d’actuació bàsiques per conduir les colònies de forma respectuosa amb la biologia i l'organització social de les abelles, així com la salut de les persones. Conèixer igualment els valuosos productes que ens proporcionen ens pot ajudar a valorar-los com mereixen i vetllar per la seva qualitat, que inclou la conservació de les seves propietats.
Formadors
Josep Ma Goicoechea Utrillo – Metge i apicultor
Cristina Tor Armengol – Historiadora i apicultora
Julio Rivas Quesada - Apicultor
Marisa Luna Troya – Enginyera tècnica agrícola i coordinadora i tècnica APRA
Objectiu
Proporcionar els coneixements bàsics per afrontar la gestió apícola.
Continguts
1r L’ABELLA DE LA MEL: BIOLOGIA I ORGANITZACIÓ SOCIAL
- El poble de les abelles: classificació sistemàtica, tipus d'individus, biologia (esquelet, aparell respiratori, sistema nerviós, sensorial i secretor).
- La casa de les abelles (tous i bresques), l’alimentació (mel, pol•len, melat, aparell circulatori, digestiu i excretor), la subdivisió del treball, el llenguatge de les abelles, la batalla dels mascles.
- La reproducció i la cria de l’abella: aparell reproductor, vols nupcials, posta i cria d'ous, naixement i maduració.
- Evolució de la colònia: l’eixamenament, la colònia òrfena.
2n EL MATERIAL APÍCOLA
- Tipus de tous: rústics, racionals o mobilistes.
- Estris i equips: material per a les visites (indumentària i utensilis) i material per a l'extracció dels productes apícoles.
3r LA GESTIÓ DE L’ABELLAR
- Assentament de l’abellar.
- Treballs apícoles: utilització d'estris i tasques a realitzar.
- Control i recollida d’eixams, multiplicació de colònies i selecció bàsica.
4t HIGIENE, PROFILAXI I PATOLOGIA APÍCOLA
- Factors predisponents.
- Principals malalties.
- Diagnosi.
5è ELS PRODUCTES DEL RUSC
- Tipus de productes: mel, pol•len, gelea, cera, pròpolis i verí (composició, característiques, extracció, envasament, conservació i aplicacions).
6è NORMATIVA APÍCOLA
- Normativa aplicable a les explotacions apícoles.
- Normativa relacionada amb la sanitat animal.
- Normativa sobre la mel.
- Producció ecològica.
- Comercialització de la mel.
- Requisits sanitaris.
Calendari
La formació es desenvoluparà en 8 sessions realitzades els dimarts i dimecres del mes de febrer:
Dimarts 3 Josep Ma Goicoechea - Tema 1 (1a part)
Dimecres 4 Josep Ma Goicoechea - Tema 1 (2a part)
Dimarts 10 Cristina Tor - Tema 2
Dimecres 11 Julio Rivas - Tema 3 (1a part)
Dimarts 17 Julio Rivas - Tema 3 (2a part)
Dimecres 18 Josep Ma Goicoechea - Tema 4
Dimarts 24 Julio Rivas - Tema 5
Dimecres 25 Marisa Luna - Tema 6
Horari
De 19:30 a 21:00 hores
Lloc
Associació de Pagesos i Ramaders del Principat d’Andorra
C/ Dr. Vilanova núm. 9, edifici Thaïs, 4t D
Andorra la Vella
Inscripció
Despatx de l'Associació de Pagesos i Ramaders
Preu inscripció: 20 €
Data límit: Divendres 30 de gener de 2015