El 5 de desembre ha estat reconegut com el Dia Mundial del Sòl per l'Organització de les Nacions Unides i el 2015 com l'Any Internacional dels Sòls. El Principat d'Andorra s'afegeix a totes les accions realitzades a nivell global per entendre un dels ecosistemes més complexes i la seva influència en la vida en general, amb l'objectiu de promoure la seva protecció.
Els sòls realitzen funcions clau com a productors d'aliments, de combustibles, d'energia i de substàncies medicinals; com a netejadors de l'aire i de l'aigua; com a intercanviadors de gasos amb l'atmosfera i com a segrestadors del carbó, entre d'altres i d'altres. Constitueixen ecosistemes imprescindibles per al desenvolupament de la vida que no s'estan entenent a nivell global i no es respecten prou.
La formació d'un centímetre de sòl pot necessitar de cent a mil anys en funció del clima, la topografia, la roca mare o l'activitat biològica. La seva destrucció, però, únicament precisa d'uns 4 anys, procés que s'accelera de forma exponencial una vegada iniciada l'erosió.
Per respectar els sòls existents i fer-ne un ús sostenible cal entendre els processos en els quals intervenen. Les xerrades en diferents àmbits de la jornada que tindrà lloc el 15 d'octubre a la Casa Rull de Sispony permetran reflexionar sobre les funcions dels sòls, i proporcionaran pautes generals per promoure el seu respecte i conservació.
Podeu consultar el programa clicant aquí.