Apicultura 03 JULIO RIVAS Trumfes 03 MARISA LUNA Trumfes 02 MARISA LUNA Turisme rural 01 DANIEL TORRES Vaques 01 PAM 01 MARISA LUNA Cabrits 01 MARISA LUNA Trumfes 01 MARISA LUNA Apicultura 02 PABLO TAPIA Vaques 02 PAM 02 MARISA LUNA Tabac 03 JOSEP CASAL Vaques 03 JORDI ALCOBE Apicultura 01 PABLO TAPIA Tabac 04 MARISA LUNA Tabac 02 Tabac 01
ASSOCIACIÓ DE PAGESOS I RAMADERS D'ANDORRA
IGP CARN D'ANDORRA
26-11-2013

La producció tradicional de carn de boví a Andorra, portada a terme per la majoria de les explotacions ramaderes del país a través de la societat Ramaders d’Andorra SA, ha estat registrada amb el segell de l’Identificació Geogràfica Protegida (IGP). Aquest segell suposa un important reconeixement per a la carn provinent dels vedells que neixen, es crien i es sacrifiquen al país sota les normes específiques del segell de control i garantia Carn de Qualitat Controlada d’Andorra.



El 10 d’octubre la Unió Europea va reconèixer, mitjançant la publicació al seu butlletí oficial, la inscripció, el dia 2 del mateix mes, de la denominació Carn d’Andorra al Registre de Denominacions d’Origen Protegides i d’Indicacions Geogràfiques Protegides (IGP). La sol•licitud de registre s’havia començat a tramitar per part del Govern d’Andorra en nom de la societat Ramaders d’Andorra SA a la primavera del 2011 i la seva consecució suposa una garantia pel consumidor del gran valor d’aquesta carn, molt tendra al tall i saborosa al tast, gràcies a la certificació del seu origen i del compliment d’una sèrie de protocols de producció recollits en un plec de bases i controlats per l’empresa certificadora externa (LDG-CER).

La carn d’Andorra qualificada amb el segell oficial de control i garantia Carn de qualitat controlada d’Andorra i ara amb el de l’Identificació Geogràfica Protegida (IGP) prové d’animals nascuts al Principat de la raça rústica Bruna d’Andorra o de l’encreuament de les mares d’aquesta raça amb mascles de les races xarolesa, gascona o llemosina. Els vedells són criats per la mare un mínim de 4 mesos i passen després amb ella a les pastures locals durant uns 90 dies coincidint amb el període estival. L’arribada de la neu a les muntanyes obliga a l’estabulació dels animals durant els mesos d’hivern on són engreixats amb una alimentació a base d’una barreja de cereals i lleguminoses, fenc i palla en un espai on disposen d’un mínim de 3 m2 per animal i en grups de màxim 20 caps.

El sacrifici té lloc a partir dels 8 mesos de vida, també al Principat, i els animals són transportats a l’escorxador des de la pròpia explotació a través de distàncies de com a màxim 25 km, de forma que es minimitza l’estrès que pateixen i es garanteix la qualitat màxima del producte.

contacte Contacteu-nos C/ Dr. Vilanova, 9 Ed. Thaïs 4 D- Tel: ( 376) 829 448
MyP